Holliday in Kambodja

Jag minns min tid i Kambodja som särskilt svår. Vietnamkriget hade i allt väsentligt redan avslutats när jag väl lyckats ta värvning i NFL så det var ju inte utan att jag blev upprymd när jag hörde att det vankades millitär intervention mot Khmererna. Kriget visade sig dock för mig personligen snart vara en kraftig besvikelse. Inte nog med att djungeln var en otrevlig platts att spendera så mycket tid i under dessa förhållanden (det var framförallt svårt att sova), Utan själva krigandet var nästan inte kul alls.

Kanske hade det varit roligare om jag inte blivigt tillfångatagen redan efter ett par dagar. Mitt liv som POW var synnerligen omuntert. Det var i alla fall hyggligt av khmererna att jag själv fick välja mitt straff.

"Du får välja mellan att spendera resten av dina dagar i en grop i marken..." Sa en spenslig och stram officer i illande sittande gröngrå uniform och visade mig ett djupt hål i marken endast stort nog för mig att sitta på botten i. "... eller att uthärda outhärdlig smärta från ett slag med den här spaden." Han höll fram en ganska stor spade med ett bambuskaft och ett tungt smutsigt stålblad. Han spände sina svarta pepparkornsögon i mig och fortsatte; "Korpral Bou har svart bälte i spade. Det är han som har grävt gropen. Gissa hur lång tid det tog." "två timmar" svarade jag. "Ha hi ho hi Fel gissa igen" fnittrade den gänglige officeren och såg genast inte lika sträng ut men som jag minns det kanske lite elakare. "En och en halv då" försökte jag. "fel igen!" Tjöt han "Du måste vara korkad eller hånar du den kambodjanska spadkonsten?" och nu var där definitivt något gement i hans blick. Jag överlade med mig själv en kort stund och sa sedan "Ja visserligen gör jag det, spadkonst! Jag har då aldrig hört talas om något fånigare..." Men jag hade sinnesnärvaro nog att göra det på svenska och fortsatte sedan på den blandning av franska och engelska vi dittills hade kommunicerat "...Jag är inklinerad att ta mina chanser med spadslaget för jag ser nu hur välgrävd gropen är."

Officeren såg ut att nöja sig med mitt svar och ropade med en inte alls särskilt kommenderande utan snarare feminint gäll röst några order på sitt språk av vilket jag inte förstod ett dyft. En oerhört reslig man med ansenliga hängtuttar på bästa sumo vis utan att för den delen i övrigt vara särskilt fetlagd, endast iklädd ett svart knutet tygbälte kravlade upp ur ett hål i marken. I handen höll han en larvigt liten variant av samma sorts spade och för ett ögonblick trodde jag att det kanske skulle vara den spaden jag skulle bli slagen med men han lade den direkt åt sidan innan han närmade sig med kraftfulla kliv. Han fattade spaden som officeren hade anvisat och måttade ett slag med en kraftig sving. Redan innan det träffade mig över låret förstod jag att denne Bou med säkerhet hade övat ett helt liv på att svinga spade. Slaget träffade med hela flatsidan av bladet. Bou satte ner spaden i sanden och återvände till sin grop. Jag sög ljudligt in luft och stönade "Aj satan vad ont det gör, jag ångrar mig. Gropen måste vara bättre." smärtan var verkligen outhärdlig. Hyggliga som de var, Khmererna, slängde dom mig i gropen.

Några veckor senare stormades lägret av vietnameserna och jag fritogs. Jag var less på Indokina och hade i gropen utvecklat ett pyrande intresse för fiske. Jag begav mig således prompt till svalbard men det är en annan historia.


stil going strong

30 är en stor besvikelse; jag tycks inte slå någon som ens nästan vuxen - allra minst mig själv - å jag som hade stora förhoppningar på att det skulle sänka sig ett moln av vuxenhet övermig och liksom impregnera mig med moral, vett och sans. Själva firandet var dock rätt hyggligt även om festen blir först i sommar. Blev bjuden på premiären av bröderna grymms sagor - den rockade!!! skrattade mig dubbelvikt vid ett antal tillfällen - lite som ett groteskoavsnitt eller kanske som gamla hederliga killingjänget innan de blev pretto. Det är klart att firande naggades lite i kanten av att jag inte kunde äta så mycket av tårtan och så. Det gav dock utdelning. Jag klarade att klippa till den viktklass jag siktade på helt utan att torka ut mig, kunde gå upp på mattan idag för första matchen och känna mig helt fräsh, vilket man ju alldrig brukar göra i vanliga brottningstävlingar - så det här med å köra i dräkt kanske inte va så dummt ändå. Jag gick till kvartsfinal och försvarade alla fega dräkt trix utan problem. Jag hadde storsvulna planer om att prova lite av de lömska dräktgrejjorna jag övat på själv. I torsdags på träningen kände jag mig som värsta ninjan när jag höll på å sätta illistiga dräktstryp på folk som var otroligt mycket mer rutinerade i Gi än jag men när jag väl klev upp på mattan strax efter lunch idag var allt sådant som bortblåst och jag reverterade till den brottning jag kan bäst, nå som sagt jag är jävligt nöjd med en kvartsfinal som faktiskt inte gick helt åt skogen utan blev en riktig rysare då jag låg under på poäng men under hela sista minuten slet å drog med all kraft jag har i ett lite slarvigt stryp jag lyckats koppla. Hade jag bara fattat vad min cohc stod å skrek åt mig så hade jag nog kunnat sätta det och det måste ha vart lite nära för dommaren gav mig en fördel för det fasten det ju som sagt inte satt 100%. Nu är jag helt utmattad och skall slappa hela kvällen och se om tårtan från förra helgen kanske har överlevt i frysen, hoppas hoppas.

Doing time

Sitter i falun, att inte sova på några nätter tär mer på mig nu än det gjorde förr, det är inte som att jag inte pallar en vecka utan sömn, det är bara det att jag känner att det är ett minus nu, förr kunde det ju typ kvitta, sömne/inte sömn samma/lika, på söndag blir jag officiellt gubbe, fan va skönt, jag ska börja skrika på ungdomar på stan, skaffa käpp jag kan hytta med och klä mig i rutig kavaj. Gubbpower! fan jag måste börja betala med mynt på ICA muhahahahaha, det blir livat som fan, att vara gubbe är nästan lika ball som att bli omyndigförklarad, man kan göra vad fan man vill å inte en jävel kan göra nåt åt de, "farför står du å orenar i min rabbat", "käften pojkvasker! ha respekt för de äldre som är inkontinenta å senila", get out of jail free card!

RSS 2.0